Főoldal | A Mobil márka | Szintetikus olajok

Szintetikus olajok

A szintetikus termékek alapanyagait jóval alaposabb finomítási módokkal állítják elő, mint a hagyományos ásványolaj alapú termékekét, ezzel lényegesen jobb védelmet, magasabb teljesítményt biztosítanak, mint a hagyományos ásványolaj alapú termékek. Mindez elsősorban a homogén molekula eloszlásnak köszönhető. Hogy ezt jobban megértsük, tekintsünk át röviden néhány információt a motorolajokról. 

  • hagyományos ásványolaj alapú motorolajok – hagyományos kenőanyagok
  • szintetikus motorolajok – növekvő népszerűség

Mindkét változatot kőolajból, azaz nyersolajból készítik. A lényegi különbség, hogy a szintetikus alapolajok előállítása speciális finomítási eljárásokat is magába foglal, melyeknek köszönhetően nagyobb tisztaság, homogén molekula eloszlás érhető el. Ezzel az eljárással nem csak a szennyező anyagok távolíthatók el az olajból, hanem előre meghatározott molekulaszerkezetet állíthatunk elő, melynek hatására a kenőanyag tulajdonságai kiszámíthatóak, tervezhetőek lesznek.

Mik a szintetikus termékek előnyei?

Szintetikus olajok használatával hatásosabb védelem, kiszámíthatóbb teljesítmény érhető el. Alacsony, valamint magas környezeti és üzemi hőmérsékleten egyaránt tökéletes védelmet biztosítanak, csökkentve ezzel a gépelemek kopását és az üzemanyag / energia fogyasztást, növelve a motorok hatásfokát és élettartamát.

A szintetikus termékek fejlesztését a korszerű motorokban jelentkező, kiemelkedően nagy igénybevételek miatt kezdték el néhány évtizeddel ezelőtt. Ezek a  termékek alacsony hőmérsékleten is kitűnő folyási tulajdonságokkal bírnak, ezért egyik legnagyobb előnyük, hogy más termékeknél jobb motorvédelmet biztosítanak még akár extrém hőmérsékleti és környezeti körülmények között is. Hidegindításkor a motor kenés nélkül kezdi meg működését és ilyenkor nagyon fontos, hogy mennyi kenőanyag maradt a henger falán leállítás után, vagy mennyi idő alatt olajozza át kenőanyag a motort, azaz milyen gyorsan jut kenőanyag a kritikus kenési helyekre. A szintetikus termékeket nem szükséges a motornak „összetörni”, illetve felmelegíteni, hogy elérjék a megfelelő viszkozitást.

A szintetikus termékek használata üzemanyag megtakarítást is eredményezhet. Az indítás után a hagyományos kenőanyagok belső súrlódása, azaz viszkozitása magas, ezért a motornak nagy belső ellenállást kell ledolgoznia, ami magas fogyasztást eredményez. Szintetikus kenőanyagok használatával ez a hideg motor esetében bekövetkező fogyasztástöbblet jelentősen csökkenthető. A szintetikus termékek nem elhanyagolható előnye még, hogy tisztább alapanyagokból készülnek, ezáltal nem csak a károsanyag-kibocsátást csökkentik, de kevesebb lerakódás képződését is eredményezik a kritikus pontokon.